Funksjonelle materialer for klær

Enten man skal kjøpe nytt sportsutstyr eller fornye garderoben, kan valg av klær være en utfordring – særlig med tanke på hvilke materialer klær er laget av. klærHva er egentlig forskjellen på polyester og bomull? Hvordan skal man forholde seg til materialer og hva disse kan brukes til? Her følger en liten oversikt over hva man bør tenke på når man er ute på shopping!

Hvilket materiale er mest allsidig klær?

Når man handler klær bør man alltid sjekke materialet med tanke på hva du har tenkt å bruke plagget til. Handler du klær til trening kan polyester være et godt valg. Polyester er et kunstig tekstil som ofte brukes til friluftsklær og sportsklær ettersom det har lavt vannopptak, er relativt holdbart og behagelig å ha på.

Handler du derimot klær som er ment å bruke til daglig, sommer som vinter, er naturlige tekstiler som bomull, lin og ull det beste alternativet; disse er spesielt gode for kroppen ettersom de er pustende, og derfor kan slike kær hjelpe ved hudproblemer, kviser og svette.

Bomull er et fiber som vokser rundt frøene på bomullsplanten, og som brukes til klær i tekstilindustrien. Selv om at bomull opptar fuktighet lett og er mindre elastisk enn ull, er det et av verdens mest brukte tekstiler på grunn av sine gode pusteegenskaper og fordi det er svært slitesterkt og lett å rengjøre.

Lin er et tekstil til å utvinnet fra fibrene på linplanten. Fibrene er myke og fleksible, og er sterkere enn bomullsfibrene, men ikke like elastiske. Tradisjonelt sett har lin blitt brukt til å produsere blonder, damask og lintøy (duker og sengesett) av de fineste fibrene, mens grovere fibre ble brukt til å produsere tau, lerrett og hyssing.

Ull er et tekstil til klær framstilt fra pelsen fra forskjellige dyr, f.eks. sau, geit, alpakka og andre dyr med langhåret pels. Ull spinnes til garn eller tråd. Som tekstil er ull et materiale som isolerer godt – ettersom luft legger seg mellom fibrene oppleves det varmt å ha på seg. Ull har også den egenskapen at fuktighet blir liggende utenpå fibrene, og ikke trekkes inn.