Fjellklatring i film

fjellklatringÅ bestige høye fjell og oppnå det uoverkommelige har fascinert oss i lang tid – noe som gjenspeiles i filmbransjen. Her er et utvalg av gode filmer som omhandler temaet fjellklatring (ikke i bestemt rekkefølge).

Filmer med fjellklatring

1. K2 (1991). Vennene Taylor (Michael Biehn) og Harold (Matt Craven) er gode, men uerfarne klatrere. Når de møter en klatrer som skal til K2, verdens nest-høyeste fjell, insisterer de på å bli med på fjellklatring i ekspedisjonen hans, og påstår at de er gode nok.

2. Everest (2015). Denne amerikansk-britiske filmen er basert på hendelsene fra fjellklatring i ekspedisjonen i mai 1996 da åtte personer mistet livet. Filmen er regissert av Baltasar Kormákur, og har flere dyktige skuespillere i besetningen, inkludert Emily Watson, Jake Gyllenhaal, Keira Knightley og Jason Clarke.

3. The Climb (2002). To profesjonelle karer som driver med fjellklatring danner et noe ustabilt partnerskap etter at et vellykket redningsoppdrag gir dem en sjeldent god mulighet. Med Ned Vaughn og Jason George i hovedrollene.

4. Vertical Limit (2000). Igjen er det fjelltoppen K2 som er «kjeltringen» i en amerikansk storfilm om fjellklatring. Chris O’Donnell og Robin Tunney spiller bror og søster i en film om familie, kjærlighet og utfordringer som må overkommes.

5. Touching the Void (2003). Denne dokumentaren om fjellforteller den sanne historien om to fjellklatrere og deres dramatiske reise opp vestsiden av Siula Grande i den peruvianske delen av Andesfjellene i 1985. Ingen hadde tidligere besteget dette fjellet – og på nedstigningen blir en av klatrerne alvorlig skadet.

6. Alive (1993). Etter en flystyrt i Andesfjellene er et helt rugbylag strandet. Lagmedlemmene må gjøre alt de kan for å overleve – inkludert å starte på fjellklatring over fjellet som skiller dem fra sivilisasjonen.

7. Into Thin Air: Death on Everest (1997). Året etter den tragiske fjellklatring ekspedisjonen på Mount Everest ble «Into thin air» lansert. Filmen er basert på boken med samme navn, som ble skrevet av en av ekspedisjonslederne.